hvor mye strøm bruker et utespa?

Det er mange tanker og funderinger som gås igjennom før kjøp av et utespa. Et vanlig spørsmål er hvor mye strøm et utespa bruker, og hva man kan gjøre for å minimere energiforbruket. Det er flere faktorer som påvirker strømforbruket til ditt utespa. De viktigste er plassering av karet (vær og vind), underlaget under utespaet og isolering. Men vedlikehold og riktig innstilling av ditt utespa påvirker også.

utespa energiforbruket

faktorer som påvirker strømforbruket

plassering og underlag

Underlaget er viktig. Ikke bare for at ditt utespa skal stå stabilt og underlaget skal beskyttes, men for å unngå å skape en kuldebru mellom underlaget og bunnen på utespaet. Et godt isolert underlag skaper gode forutsetninger for å minimere strømforbruket. Skal spabadet stå utendørs på din gressplen så anbefaler vi å grave ut under og fylle med komprimert grus og markisolasjon oppå.

effektiv isolering

For å minimere driftskostnadene er effektiv isolering er utrolig viktig for et spa som skal stå ute. Westerbergs utespa er isolert med termisk speilfolie som sitter på karets ytterpanel samt i bunnplaten. Det betyr at mellom selve spakaret og isolasjonen er det luft. Dette gir fordeler på samme vis som en termos. Varmen bibeholdes, varmeutvikling fra pumper tas vare på og kulde reflekteres bort. Våre modeller Sandhamn, Torekov, Viken og Djursholm er utviklet med trippelisolering, noe som innebærer ytterligere ett lag isolasjon rundt selve karet..

sirkulasjonspumpe

Sirkulasjonspumpens oppgave er å sirkulere vannet gjennom filtersystemet og varmekolben. Da holdes vannet rent og temperert for å unngå frost på vinteren. Pumpen er produsert av verdensledende Balboa, og er stillegående og energigjerrig. Pumpen bruker kun 180W. Til sammenligning bruker en tradisjonell støvsuger 6-700W.

velg riktig lokk til ditt utespa

Lokket er en viktig faktor for lavt energiforbruk. Vårt termolokk er 11cm tykt og kapsler effektivt inn varmen. Lokket spennes enkelt fast i karet for å ligge stabilt. Har du et tøffere klima med mye tung snø anbefaler vi et tykkere termolokk som tåler høyere vektbelastning. Lokk er inkludert når du bestiller et Westerbergs utespa, velg mellom vanlig eller tykt termolokk.

kan jeg stenge ned mitt utespa?

Vi fraråder på det sterkeste å tappe ned ditt utespa for å skru det av. Dette medfører stor risiko for at vann blir hengende igjen i rør, skjøter og komponenter som kan lede til frostskader. Frostskader dekkes ikke av garantien. Juster heller ned temperaturen og senk frekvensen på filtersyklusene. For å lese mer om hvordan du kan minimere energiforbruket følg link lengre ned på siden

hva er energiforbruket til et utepa?

Vi har gjort tester og beregninger for å sikre at våre utespa er så energiøkonomiske som mulig. Resultet viser at våre utespa i gjennomsnitt bruker 265kWh per måned. Testen ble gjort på vår modell Sandham innstillt på 38 grader, 2 bad per uke utendørs i Sverige om vinteren.

spar opptil 60% energi

Om temperaturen reguleres ned til laveste mulige (10 °C) og filtersyklusen kortes ned maksimalt, så kan det totale energiforbruket bli så lavt som 70-100kWh per måned. Under kan du se eksempler på kostnaden per måned for et gjennomsnittlig westerbergs utespa ved normal bruk (grønn linje) sammenlignet med sparemodus (blå linje).

strømforbruket-no-660.jpg